marți, 17 iunie 2014

Cum sa fii un ciclist manierat

Fie că pedalezi în grup sau pedalezi singur, fiecare ciclist poate avea câteva calități care să-l evidențieze ca fiind manierat. Atât între noi cât și cu ceilalți participanți la trafic trebuie să fim politicoși iar orice biciclist este responsabil pentru imaginea întregii comunități, nu doar de imaginea proprie.

Pe lângă regulile generale de bun simț, mai sunt câteva care ar trebui respectate:

Dacă un alt ciclist se îndreaptă spre tine din sens opus, nu-l ignora, salută-l! E ceea ce suntem și suntem politicoși.


Prezintă-te! Când te apropii de un grup de cicliști care nu fac parte dintr-un grup deschis și nici nu îi cunoști, este politicos să-ți anunți prezența. Prezintă-te și întreabă dacă poți să te alături grupului. Când un alt grup te-a depășit, așteaptă invitația de a te alătura iar dacă nu te invită, lasă-i să treacă. Nu te alătura grupului fără să zici nimic deoarece vei fi privit ca fiind nemanierat. De asemenea, cel care se alătură și nu-i mai tace gura nu este mai bun și va fi lăsat în urmă cu prima ocazie.


Împarte mâncarea cu cei ce au nevoie, mai ales cu cei care sunt aproape de extenuare. Extenuare este cauzată de epuizarea rezervelor de glicogen din ficat și mușchi și se manifestă prin oboseală bruscă și pierderea energiei. Condiția poate fi evitată prin consumul de băuturi și alimente bogate în carbohidrați. Asigură-te că ai mereu suficiente rezerve. De asemenea, ia bani cash cu tine. Nu știi niciodată când vei avea nevoie și nu-i frumos să te împrumuți.


Când un membru al grupului rămâne în urmă, mai ales pe urcările lungi, este politicos să rămâi puțin în urmă și să-i dai o mână de ajutor. E un lucru bine primit și astfel puteți menține grupul compact. Împinge-l ușor cu mâna dreaptă de la spate sau încearcă să-i crești moralul.
Ajută începătorii. Oferă sfaturi oricui se află la început de drum.


Nu te plânge!
Sunt doar 3 remedii pentru durere:
- dacă începe să te ardă mușchiul cvadriceps, mută-ți corpul înainte ca să folosești mai mult gambele;
- dacă gambele încep să te ardă, mută-ți corpul mai în spate ca să folosești mai mult cvadricepsul;
- dacă te doare orice altceva sau te simți slab, atunci du-te acasă și antrenează-te mai mult.
Numai nu te plânge celorlalți. Toți luptă cu ei înșiși și nu au nevoie să mai audă pe cineva care se plânge.

Câștigă-ți coborârile.
Dacă ești pe o coborâre, înseamnă că ți-ai câștigat-o pe urcare prin propriile forțe.


Întreține-ți și respectă-ți bicicleta!
Pentru asta poate fi folosit principiul liniștii: fără sunete ciudate, scârțâieli sau zgomote de lanț. Singurul zgomot permis este zumzetul liniștit al cauciucurilor pe asfalt și ritmul respirației tale.
De asemenea, bicicleta trebuie să fie în permanență curată iar atunci când o reazemi de perete, aceasta trebuie pusă cu atenție astfel încât doar ghidonul, șaua sau cauciucurile să vină în contact cu peretele. Acest lucru este valabil chiar dacă ai căzut la o cupă mondială:


Du trena! Nimănui nu-i place tipul care stă mereu în plasă. Nu faci un bun joc tactic prin a-i lăsa pe toți ceilalți să ducă trenă, în timp ce tu îți conservi energia. Toate cursele de ciclism se câștigă prin cooperare, timp petrecut în fruntea plutonului și prin asumare de riscuri.


Folosește semnalele și indică gropile. Dacă pedalezi în grup și duci trena, ai grijă atunci când te ferești de gropi să-i avertizezi și pe cei din spatele tău. Dacă ferești groapa în ultimul moment fără să o semnalizezi, ceilalți nu vor mai avea timp să o ferească.




Respectă natura. Nu lăsa mizerie.
Tuburile goale de gel, ambalajele de batoane sau camerele perforate se pun în buzunare și se aruncă la coș, nu în natură.
photo credit: http://www.velominati.com/
http://sidces.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu