marți, 27 mai 2014

Câteva reguli pentru cicliștii începători

1. Nu purta lenjerie intimă sub pantalonii de ciclism.
Bazonul trebuie să stea pe piele, iar pantalonii trebuie spălați după fiecare tură. Chiar dacă crezi că este mai igienic să îi iei peste lenjerie, nu îi lua. O să-ți dorești să fi urmat acest sfat în turele mai lungi.


2. Nu folosi borseta pentru cadru.
Bicicleta trebuie să fie cât mai ușoară. În plus, borsetele sunt inestetice iar tu nu vrei să pari începător. Sculele se poartă în buzunarele de la spate și cauza asta o să-ți cumperi mereu tricouri de ciclism cu 3 buzunare.
Dacă este necesar să-ți iei o borsetă pentru camera de rezervă sau alte scule, ia-ți o borsetă pentru șa. Mai ai posibilitatea să le pui într-unul din cele două bidoane.


3. Ia cu tine mâncare și apă suficientă.
Nimic nu e mai rău decât să rămâi fără energie. O banană, niște ciocolată neagră sau un baton de energie ocupă puțin spațiu. Pune-le în buzunarele de la spate, chiar și atunci când nu ți-ai propus să faci o tură lungă. S-ar putea să te rătăcești sau să dai peste cineva care are mare nevoie.


4. Fii întotdeauna pregătit pentru defecțiunile mecanice.
Ia cu tine o cameră de rezervă, câteva petece, 2 leviere pentru cauciuc și o pompă. Sau bani de taxi, cum vrei tu. Levierele îți vor fi de mare ajutor atunci când vrei să dai camera jos de pe jantă.
Învață cum să-ți repari singur o pană sau să schimbi o cameră de cauciuc.


5. Ai grijă de bicicletă.
Mai ales de angrenajul de transmisie. Unge lanțul, curăță pinioanele, spală bicicleta. 
De asemenea, lanțul nu se spală niciodată cu motorină, ci se șterge bine cu o cârpa din bumbac, se unge cu ulei de bicicletă (cu teflon de preferință), se lasă jumătate de oră după care se șterge iar pentru a elimina surplusul de ulei.
Nu pune prea mult ulei pentru că va atrage praful și după câțiva kilometri, lanțul și angrenajele tale vor fi negre. Totuși, e mai bine să fie mult ulei decât prea puțin. Lanțul ar trebui curățat după fiecare tură mai serioasă sau la aproximativ 200 de kilometri.
De asemenea, nu uita să schimbi lanțul atunci când acesta se uzează pentru că odată cu el va uza prematur pinioanele și pedalierul. În funcție de calitatea lanțului, acesta se va schimba între 3000 și 7000 de km. Pare mult, dar dacă te pasionează ciclismul, o să vezi că-i vei face într-un sezon.
De ce nu se spală cu motorină? Pentru că rolele lanțului vin unse din fabrică iar motorina/benzina degresează mult prea puternic și curăță tot.

Poți arunca o privire și la sfaturile celor de la GCN, canal pe care te sfătuiesc să-l urmezi pentru tot felul de sfaturi utile și nu numai:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu